İtalya’nın kitle turizmiyle savaşı
İtalya’da ziyaretçi rekorları kıran birçok şehir ve bölge yasaklar, denetimler ve ücretler gibi önlemlerle turist akışını kontrol altına almaya çalışıyor. Turistlerin davranışları Venedik’te oldukça değerlidir. İtalya’nın kuzeyindeki bu şehir yıllardır kitle turizminin olumsuz sonuçlarına karşı mücadele ediyor. Bu yaz da turistler için katı kurallar geçerli. Kurallara uymayanlara ağır para cezaları uygulanıyor. Örneğin şehirde vücudun üst kısmı çıplak dolaşmak ya da kanallarda yüzmek yasaktır. Rastgele herhangi bir yere oturmak veya uzanmak da yasaktır. Örneğin kaldırımlarda, çeşmelerin çevresinde, merdivenlerde ve köprülerde oturmak ve uzanmak kesinlikle yasaktır.
Venedik ‘giriş ücreti’ 2024’e ertelendi
Venedik Belediyesi’nin amacı, özellikle kalmayanlar olmak üzere ziyaretçi sayısını sınırlamaktır. Resmi verilere göre 2019 yılında Venedik’e 5,5 milyon turist geldi. Ancak günübirlik turistler de eklendiğinde yıllık toplam ziyaretçi sayısı katlanarak artıyor. Bu yoğunlukta turizmi organize etmek de ayrı bir dert. Nitekim günübirlik ziyaretçiler için daha önce birçok kez dile getirilen “giriş ücreti” uygulaması da gelecek yıla ertelendi.
Belediye sözcüsü, deneme amaçlı olarak turizmin en yoğun olduğu ve şehrin en kalabalık olduğu önümüzdeki 20 gün boyunca giriş ücretinin uygulanmasının planlandığını söyledi.
Sözcü, “İtalya’da bu önlemi uygulayan ilk şehir Venedik olacak. Her şeyin doğru yapılmasını istiyoruz.”
Plajların sıkı düzenlemesi
Ancak İtalya’da turist akışını düzenlemek için önlemler alan tek yer Venedik değil. Il Messaggero gazetesinin haberine göre, Sardunya adasındaki Baunei belediyesi bu yaz plajlara erişimi sıkı bir şekilde düzenliyor. Baunei’de plajlardaki kota düşürüldü ve önceden rezervasyon zorunluluğu getirildi. Ayrıca bu plajlara giriş de ücretlidir.
İtalya bu yaz daha önce hiç olmadığı kadar turist akınına uğradı. Pazar araştırma kuruluşu Demoscopica’ya göre ülke bu yıl yeni bir turist rekoru kırabilir. Kuruluşun yaptığı hesaplamaya göre bu yılki toplam turist sayısı 2019 yılı pandemi öncesine göre neredeyse üç milyon artarak 68 milyonu aşacak. Bu yoğunluk birçok bölgede sorunları da beraberinde getiriyor. Özellikle küçük adalarda trafik yoğunluğu fazladır.
Küçük adalarda turistik araçlar yasaktır
Bu nedenle tatilciler artık özel araçlarıyla Sicilya ile Kuzey Afrika arasında yer alan Lampedusa ve Linosa adalarına gidemiyor. Bu aynı zamanda Napoli Körfezi’ndeki Procida adası için de geçerlidir. Sadece dört kilometrekare olan ada yılda 600 bin turist alıyor. Procida Belediye Başkanı Raimondo Ambrosino, İl Messaggero gazetesine “İşe yarayan tek önlem bu” dedi. “Avrupa’nın en yoğun nüfuslu adasıyız ve hareketlilik bizim için bir sorun.”
Bu yaz İtalya’nın Güney Tirol bölgesindeki Fannes-Sennes-Prags tabiat parkındaki Braies gölünün girişi de gerçekleştirildi. Bölgeye toplu taşıma, bisiklet ya da yaya olarak ancak önceden online bilet alarak ulaşmak mümkün. Bu sayede son zamanlarda artan ziyaretçi sayısı kabul edilebilir bir seviyede tutulmaya çalışılmaktadır. Ayrıca Güney Tirol’deki turistik konaklama tesislerindeki yatak sayılarının sınırlandırılması da turist akışının düzenlenmesine katkı sağlıyor.
Sahil kasabalarında yoğunluk artıyor
Cenevre yakınlarındaki İtalyan Rivierası’ndaki sahil kasabası Portofino’da durum o kadar da kötü değil. Çünkü belediye başkanı turist yoğunluğuyla nasıl baş edeceğini biliyor. Yaz günlerinde binlerce turistin akın ettiği eski bir balıkçı köyünde kargaşa çıkmaması için polise 275 avroya kadar para cezası verilebilecek yeni düzenleme getirildi.
Buna göre belirli alanlarda kalabalıklaşmaya izin verilmiyor. Yürümek bir sorunsa, polis yaya trafiğini kontrol etmek için devreye girer. Leggo haber portalı, Portofino Belediye Başkanı Matteo Viacava’nın “Bu bir güvenlik önlemi, sağduyu önlemidir” ifadeleri kullandığını bildirdi.
Özellikle turizm işletmecileri ve rehberler, turist gruplarının belirli alanlarda toplanmasına izin vermemelidir.
Turistler için davranış kuralları
Belediye Başkanı Viacava’ya göre uygun davranmayan turistler de sorun teşkil ediyor. Bu nedenle Mayıs ayından itibaren Portofino’da turistlerin uyması gereken bazı kurallar bulunuyor. Buna göre tüm şehir merkezinde çıplak ayakla, bikiniyle ya da çıplak dolaşmak yasak.
Belediye başkanı, “Amacımız turistleri kovmak veya ziyaretçileri ziyaret etmekten caydırmak değil” diye ekliyor.
DW Türkçe’ye VPN ile nasıl erişebilirim?